Du behöver:
Botten
- 60g smör
- 5dl vetemjöl
- 1msk vaniljsocker
- 2,5dl strösocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 4 äggulor
- 2dl mjölk
- 2msk kokande vatten
- 4 äggvitor
- 3,5dl socker
- 3 dl lingon
- Klä en långpanna (30x40cm) med bakplåtspapper och sätt ugnen på 185 grader.
- Smält smöret.
- Koka upp vatten, mera än vad du behöver så att du kan ta 2 hela matskedar med kokande vatten.
- Blanda alla torra ingredienser noga.
- Tillsätt smöret, äggulorna, mjölken och det kokande vattnet. Blanda ihop så att de blir en jämn smet med en slev.
- Häll smeten i långpannan och grädda 15 minuter i mittan av ugnen.
- När det är 5 minuter kvar av tiden börjar du vispa äggvitorna. När du kan vända bunken upp och ner börjar du tillsätta socker lite i taget. Vispa marängen blank och jämn.
- Blanda i lingonen.
- Ta ut botten när det har gått 15 minuter och bred över marängen, tillsätt lite mandel om du vill. Grädda sedan ytterligare 7 minuter tills marängen har fått lite färg.
- Låt kakan svalna och skär i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar