onsdag 17 juni 2015

Lingonkaka med marängtäcke

Alla har rätt till gofika har jag hört. Syrliga lingon möter söt maräng. Mycket god sommarfika, servera med vaniljsås om du vill. Det ska jag göra när min kusin och mina kusinbarn kommer hit  för skratt och bus.

Du behöver:
Botten
  • 60g smör
  • 5dl vetemjöl
  • 1msk vaniljsocker
  • 2,5dl strösocker
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 4 äggulor
  • 2dl mjölk
  • 2msk kokande vatten
Maräng
  • 4 äggvitor
  • 3,5dl socker
  • 3 dl lingon
Gör så här:
  1. Klä en långpanna (30x40cm) med bakplåtspapper och sätt ugnen på 185 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Koka upp vatten, mera än vad du behöver så att du kan ta 2 hela matskedar med kokande vatten.
  4. Blanda alla torra ingredienser noga. 
  5. Tillsätt smöret, äggulorna, mjölken och det kokande vattnet. Blanda ihop så att de blir en jämn smet med en slev. 
  6. Häll smeten i långpannan och grädda 15 minuter i mittan av ugnen. 
  7. När det är 5 minuter kvar av tiden börjar du vispa äggvitorna. När du kan vända bunken upp och ner börjar du tillsätta socker lite i taget. Vispa marängen blank och jämn. 
  8. Blanda i lingonen. 
  9. Ta ut botten när det har gått 15 minuter och bred över marängen, tillsätt lite mandel om du vill. Grädda sedan ytterligare 7 minuter tills marängen har fått lite färg. 
  10. Låt kakan svalna och skär i rutor.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar