söndag 9 december 2012

Glutenfria rågbröd

Igår bakades det rågbröd för fulla muggar. Det gäller ju att börja julbaket i tid så man hinner med allting som ska göras. 
Det här är ett glutenfritt recept och degen är jättelätt att hantera. Rekomenderar varmt. 

Du behöver till ca 6 bröd:
  • 50g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • ½ dl rapsolja 
  • 1 msk fiberhusk 
  • ½ dl pofiber
  • 2 tsk salt 
  • 2 tsk malda brödkryddor
  • ½ dl mörk sirap 
  • 10-12 dl glutenfri mjölmix ( 3-4 dl fint och 7-8 dl grovt)
Gör så här:
 
1. Smula jästen i en bunke eller i hushållsassistenten. Värm mjölk,vatten och olja till 37 gader och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig. Blanda ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2. Fortsätt degsättningen med att blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen väl. Lägg degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mix och dela den i 6 delar. Knåda, med mixade händer, varje del och kavla ut till e kaka, ca 16 cm bred. Ta ut ett hål i varje kaka.
3. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i ca 40 minuter. Sätt ugnen 225 grader. Grädda på mittfalsen i 15 minuter. Låt hålkakorna svalna under bakduk.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar