lördag 5 mars 2011

Citronmarängkaka

Hade en bakdag i onsadgs och bakade de här. Botten blev riktigt saftig och med marängtäcket blev de här rutorna riktigt smaskiga. Bakade också en hel del annat men det kommer i ett senare tillfälle. 


Botten:
  • 2 ägg + 2äggulor från marängsmeten
  • 3 dl socker 
  • 1 msk vaniljsocker 
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk 
  • 100 g smält smör 
  • rivet skal av en citron
Maräng:
  • 3 äggvitor 
  • 1½ dl socker 
  • 50-75g mandelspån el hackade hasselnötter
 Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.  Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten omväxlande med mjölken och smöret under omrörning. Tillsätt citronskalet. Häll smeten i en mindre långpanna ( 25x35 cm) täckt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 min.
2. Vispa under tiden vitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i tagen under fortsatt vispning. Klicka ut över kakan och bred ut det tills kakan täcks. Rosta ev mandelspån i en torr het panna ( gjorde inte jag). Strö över mandelspånen, grädda kakan ytterligare 10 min. Låt marängen gärna torka på eftervärme.
3. Skär kakan i rutor.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar