lördag 10 mars 2012

Chocolate donuts

Mormor och jag har våra stunder. Det här var en av dom. Härliga munkar med choklad glasyr.

Du behöver: 
ca 12 st
  • 40g smör
  • 1 1/4dl mjölk 
  • 25g jäst
  • 1/4dl socker 
  • 1tsk vaniljsocker 
  • ½krm salt 
  • 1äggula
  • 5dl vetemjöl special 
  • 1 liter frityrolja 
Glasyr:
  • 100g mörk choklad
  • 1dl grädde
  • pärlsocker till garnering 
Gör såhär: 
1. Smält smöret med mjölken och låt det blir 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den varma mjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och äggula. Blanda till sist ner mjölet till en smidig deg. Jäs i 30 minuter. 
2. Dela degen i 12 bitar. Rulla ut och tryck ihop ändarna till en ring. 
3. Hetta oljan i en kastrull och sätt på värmen. Lägg i en bit vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt är oljan klar att använda. Lägg i en munk i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Ta upp de nyfriterade munkarna med hålslev. 
4. Smält chokladen med grädden och blanda. Doppa munkarna i glasyren och strö över strössel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar