Mormor och jag har våra stunder. Det här var en av dom. Härliga munkar med choklad glasyr.
Du behöver:
ca 12 st
- 40g smör
- 1 1/4dl mjölk
- 25g jäst
- 1/4dl socker
- 1tsk vaniljsocker
- ½krm salt
- 1äggula
- 5dl vetemjöl special
- 1 liter frityrolja
- 100g mörk choklad
- 1dl grädde
- pärlsocker till garnering
1. Smält smöret med mjölken och låt det blir 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den varma mjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och äggula. Blanda till sist ner mjölet till en smidig deg. Jäs i 30 minuter.
2. Dela degen i 12 bitar. Rulla ut och tryck ihop ändarna till en ring.
3. Hetta oljan i en kastrull och sätt på värmen. Lägg i en bit vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt är oljan klar att använda. Lägg i en munk i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Ta upp de nyfriterade munkarna med hålslev.
4. Smält chokladen med grädden och blanda. Doppa munkarna i glasyren och strö över strössel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar