fredag 15 februari 2013

Boston Cream-Cupcakes

Nu har jag bakat första gången ur min hummingbirdbok och det blev sååå gott. Rätt förvånad själv att det kunde bli så bra. Längtar redan till nästa gång jag ska få avnjuta dessa. Min gulliga finne Kaisa blev 20 år förra veckan och fick dessa munsbitar. Rekomenderas.
Receptet räcker till 12-16 kuppikakut.

Kaksmet:
  • 75 gram osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 2 1/4 dl standardmjölk
  • 2 ägg 
Fyllning:
  • 2½ dl standardmjölk
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 stora äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
Glasyr:
  • 6 1/4 florsocker ( jag använde mindre)
  • 2 dl kakao
  • 150 gram osaltat smör, rumsvarmt
  • 3/4 dl standardmjölk
  • ( garnera med riven choklad valfritt)
Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader. Sätt muffinsformar i muffinsplåten.
2. Använd en elvisp eller matberedare med visp och vispa ihop smöret, strösocker, mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och saltet på låg hastighet tills blandningen är finsmulig.
3. Vispa ihop mjölken och äggen för hand i en kanna. Häll tre fjärdedelar av mjölblandningen i smulblandningen och vispa på låg hastighet tills allt är inarbetat. Öka till medelhög hastighet och fortsätt vispa tills smeten är slät och tjock. Skrapa ner smeten från skålens kanter med jämna mellanrum. Tillsätt resten av mjölkblandningen och vispa tills allt är inarbetat och smeten är slät.
4. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de har rest sig ordentligt och känns spänstiga. Låt kakorna svalna helt.
5. Medan kakorna gräddas gör du fyllningen. Häll mjölken i en kastrull och låt den koka upp. Vispa under tiden ihop resten av ingredienserna till fyllningen för hand i en skål tills blandningen är jämn och slät.
6. När mjölken kokar tar du bort den från värmen och tillsätter 4-5 matskedar av den i skålen med de övriga ingredienserna till fyllningen. Häll sedan blandningen i kastrullen med den varma mjölken och rör om så att allt blandas .
7. Låt fyllningen koka upp under vispning och låt den sen koka i minst en minut. När fyllningen har tjocknat häller du den i en skål och täcker över med plastfolie för att förhindra att skinn bildas. Låt fyllningen stå i 30-40 minuter så att den svalnar helt.
8. Gör glasyren medan fyllningen svalnar. Använd en elvisp eller en matberedare med visp och vispa ihop florsockret, kakon och smöret på låg hastighet tills alla stora smörklumpar är utrörda (blandningen kommer fortfarande vara pudrig). Tillsätt mjölken lite i taget och vispa sedan på hög hastighet tills glasyren är mjuk och luftig.
9. Gör ett hål ( cirka 2 cm i diameter och 3 cm djup) i mitten av varje cupcake med en vass kniv. Spritsa eller skeda upp fyllningen i hålen. Sätt tillbaka de utskurna cupcakebitarna och skär till dem om det behövs för att kakorna ska bli jämna på ovansidan. Bred glasyren över kakorna med en palettkniv och avsluta med en virvel. Garnera  dina cupcakes med reiven choklad 




Tips! Nästa gång ska jag halvera glasyren för det blir alltid för mycket. Man vill ju inte ha hur mycket glasyr som helst. Men smaken är som baken ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar