söndag 10 februari 2013

Glutenfri Fastlagsbulle

 Överraskade mamma med denna och en kaffekopp.
De här så läckra semlorna kan även bakas ut till normalstorlek. Det blir då ca 8 stycken av denna sats. Beräkna några minuter längre gräddningstid. Receptet räcker till ca 16 små eller 8 normalstora.

Du behöver:
  • 2½ dl kall mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 25 gram jäst
  • ½ dl socker
  • ½ tsk hjorthornsalt
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 50g mjukt smör eller margarin
  • ca ½ dl kesella ( kvarg)
  • 4-4½ dl fin glutenfri mjölmix (240-270g)

Gör så här:
1. Häll den kalla mjölken i en bunke. Blanda ner fiberhusk, rör om och låt stå i 10 minuter.
2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt socker, hjorthonsalt, kardemumma, salt, matfett, kesella och det mesta av mjölmixen. Arbeta ihop degen. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte att knåda.
3. Fyll en spritspåse med degen och tryck ut 16 små runda bullar på bakpappersklädd plåt, eller pudra först 1 msk mjölblandning över degen och klicka sedan ut den till jämnstora bullar med hjälp av två skedar. Lägg en bakduk över och låt dem jäsa i 1 timmer.
4. Placera plåten något över ugnens mitt och grädda i 250 grader 8-10 minuter, tills de är genomgräddade och har fin färg. Låt semlorna kallna under bakduk.
5. Klipp av ett lock på varje bulle med en sax och gröp eventuellt ur lite av bullens innehåll med en gaffel. Lägg en bit mandelmassa i hålet som bildats. Vispa grädden och lägg eller spritsa en gräddklick på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar