tisdag 8 januari 2013

Glutenfri fruktkaka


Många har som tradition att äta fruktkaka till julen. Min mamma är en av dom, hon fick alltid en av farmor på jularna men sen hon fick gluten så blev det inge mer. Så i år tänkte jag att det skulle bli ändring på det. Det var inte svårt. Bara att byta ut mjölet och tillsätta lite husk om jag inte minns fel.


Du behöver:
  • 200 gram margarin eller smör 
  • 2 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 dl russin
  • 50 gram syltade apelsinskal
  • 50 gram hackad suckat
  • (35 gram hackad sötmandel)
  • 3½ dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk fiberhusk
Gör så här:

1. Rör matfettet med elvisp, maskin eller för hand tils det är mjukt och smidigt. Häll i sockret och rör tills det är poröst.
2. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
3. Blanda russin, apelsinskal, suckat, och eventuellt mandel med en del av mjölet och rör ner blandningen i smeten. Tillsätt resten av mjölet och rör tills allt är väl blandat.
4. Fördela smeten i en smord och bröad, avlång eller rund kakform, ca 1½ liter.
5. Grädda kakan på galler, i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca en timme och 10 min. Låt kakan svalna i formen. Stjälp upp den på galler. Lägg tillbaka formen över kakan och låt den kallna så håller den sig saftig.
6. Förvara kakan i en burk med lock, gärna inlindad i plast- eller aluminiumfolie eller i en tät plastpåse i kylskåpet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar