söndag 13 januari 2013

Hönö kaka

Det finns ett bröd i Sverige som heter höne kaka. När jag såg detta recept i en tidning blev jag nästan hysterisk och kände att detta måste provas. Bakade dessa igår och de är nästan slut idag. Vi flickor hade ostbricka på kvällen och detta bröd passade riktigt bra till. Receptet  räcker till 4 kakor.

Du behöver:
  •  25 gram jäst
  • 5 dl ljummen mjölk 3% 
  • ½ dl smält smör 
  • 2 msk ljus sirap 
  • 3 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken. Blanda i smör, sirap och rågsikt. Tillsätt 7 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och resten av mjölet. Knåda ihop degen igen igen och låt jäsa under duk 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Knåda degen på mjölat bord. Forma fyra bullar och kavla ut till runda kakor, ca 1 cm tjocka ( Jag gjorde mina lite tunnare). Picka med en gaffel och lägg på förvärmd, smord plåt. Grädda i ca 5 minuter. Ta ut dem. Lägg en handduk över så de svalnar något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar